Resepi : Kerapu Masak Cuka

Bahan-bahan:

600 gm ikan kerapu
2 sudu besar cuka
2 sudu kecil minyak
20 gm cendawan kering – direndam dan dihiris halus
3 batang sawi
5 cm halia – dihiris nipis
1 sudu kecil tepung jagung
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar isinya.

2. Tumis hirisan halia sebentar saja, kemudian masukkan cendawan, cuka garam, 1 1/2 cawan air dan masak sambil dikacau hingga rata.

3. Masukkan ikan dan biarkan masak.

4. Bancuh tepung jagung dengan 1/2 cawan air kemudian tuang ke dalam kuah ikan. Balik-balikkan dan kacau hingga rata.

5. Masukkan sawi dan angkat setelah sawi layu sedikit. Hidangkan panas-panas

About these ads

Posted March 2, 2011 by Keluarga82 in Resepi

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 40 other followers

%d bloggers like this: