Memancing : Boating Trip Memancing ke Sedili, Johor   3 comments

memulakan perjalanan dari gombak

memulakan perjalanan dari gombak

Rasanya  jam  9.10  jumaat  malam  ,19 Jun  2009  kami bertigaP6190004

,UDA, Bang Ngah dan saya bertolak  dari K45,Jalan Zamrud  ke randervous pertama  R&R  Air Keroh untuk bertemu ahli-ahli

rombongan yang lain.


Seramai  13 orang    telah mengesahkan penyertaan  untuk P6200006memancing di laut Sedeli. Dua bot di tempah satu untuk 6 orang dan satu untuk 7 orang. Mungkin bagi orang awam  angka 13  itu tidak di gemari,tetapi “bagiyang  tahu” ianya tidaklah menyeramkan.


Jam 10.50  tiba di Air Keroh, kemudian bertolak ke Air Hitam untuk bertemu Fendi dan Akob.Kemudian ke luar balik ke Highway menuju Kulai, terus ke Kota Tinggi. Di Kota Tinggi kami makan-makan ,kemudian ke Pasar Borong membeli umpan dan meneruskan perjalanan menuju Sedili.

P6200010 P6200012 P6200013

P6200007

P6200008 P6200014 P6200015

Dalam perjalanan nampak simpang  Felda Taib Andak,Kampung Mawi.Kira-kira jam 5.00 pagi kami tiba di Jeti sedili, punggah barang-barang dalam bot  dan belayar menuju  laut lepas.

P6200016 P6200019

Saya tak pasti yang lain-lain, tapi bagi saya  ianya satu perjalanan  yang begitu  teruja. Apa tidaknya ini adalah kali kedua  saya ke P6200020laut. Kali pertama di laut Sentubung, naik kapal besar pun saya “out”, inikan pula naik bot kecil. Sepanjang perjalanan hingga ke atas bot ,perasaan saya , seronok dan risau, macam  “rojak mamak” ,kuah  ,mi, tahu, bercampur aduk. Bukan risau takut mati , P6200021tapi takut dihempas ombak . Almaklum  saya yang paling “muda” dalam ramai-ramai tu –“sweet 61” .Sekarang ni dah belajar sikit-sikit tak lah takut sangat nak mati. Takut tu memang takut, tapi bak kata orang putih  “ Its’ worry  not  scared “ lebih-lebih lagi kita tahu “siapa” bersama kita di atas bot.

P6200022 P6200023


Lepas hampir 3 jam pelayaran, tibalah kami ke tempat memancing. Sauh bot di jatuhkan. Dah terdapat  beberapa bot di keliling kami. Tapi saya hanya duduk diam-diam,  ayunan bot di buai ombak menyebabkan saya tak boleh berdiri. Bergerak pun merangkak. Yang berani berdiri hanya  Pak Akob. Tapi at one time  dia jatuh terlentang  di riba saya. Nasib baik peha saya tak patah. Kalau yang terduduk di riba saya itu Rozita Che wan atau Norish Karman sedap juga.Ini  Akob.

Bila ada ahli yang tidak tahan buaian ombak kami berlindung di balik pulau. Lewat petang kami ketengah laut sedikit  melabuhkanDSC00963sauh  dan bermalam  di  atas bot  di tengah laut.Ombak tidaklah se besar  di waktu pagi dan buaian  bot  agak perlahan. Pertama kali saya tidur di atas lantai bot berbantalkan beg  galas. Baru terasa  kehilangan  bantal  dan tilam Dunlop pillow  di rumah, yang selama ini  kita hanya mencampakkan badan  dan melelapkan mata tanpa  mengucapkan  terima kasih  kerana memberikan kita bantal dan tilam. Pagi Ahad  ada yang terus memancing  .

DSC00960DSC00961

Tepat jam 12.00 tengah hari Ahad , bot kami bertolak balik ke penkalan  dan tiba jam 2.30 petang. Tangkapan bot kami tidaklah menggalakkan. Tapi untungnya bot Acu Zahar dapat satu tong setengah dengan berbagai jenis ikan seperti  ebek, “keparu”(kerapu) ,selar ,kembung .Ikan-ikan tersebut di bagi sesame ahli rombongan jadi dapat juga saya merasa beberapa ekor kerapu laut sedili.

P6210025 P6210027 P6210034


Akhirnya, perjalanan ini bagi saya  banyak ertinya. Saya juga yakin ahli-ahli lain seperti Dino, Pian, Hud, Muaz, Khalid ,Fendi,Amir ,zaini  mempunyai keseronokan dan kenangan masing-masing. Saya berterima kasih kerana tidak mengalami masalah pening  dan mabuk laut, satu-satunya yang amat saya risaukan. Dua tiga hari sebelum bertolak, saya  witir banyak kali mohon perjalanan lancar ,tiada masalah  dan semuanya dipermudahkan. Alhamdulillah ianya terjadi seperti yang dimohon. Begitulah lumrah manusia , bila takut ,bila risau ,baru memohon, baru ingat. Bila aman bahagia nak zikir pun liat, liat macam getah sekerap.

P6210033 P6210036 P6210037

Di samping itu juga kemesraan sesame ahli keluarga  begitu terasa  bila berkumpul ramai-ramai, joke-joke sikit, kutuk-kutuk sikit  . Bila memandang laut terbentang, timbul pulau –pulau batu  namun di atasnya tumbuh rumput  nya  kekuasaan penciptanya. Hidup bebas di Pulau itu burung-burung laut  tanpa gangguan sesiapa. Apa yang kita rasa dan lalui  di tengah laut menginsafkan kita ,peluh dan jerih nelayan mencari rezeki . Saya joke dengan kawan-kawan lepas ni bila beli ikan di pasar , jangan tawar-tawar sangat kerana kita dah rasa  perit maung di lambung ombak.

P6210029 P6210039 P6210040

Mungkin bulan Oktober/November kami nak cuba lagi. Katanya ketika itu  laut lebih tenang.Tapi dengar-dengar  cerita  ada yang nak“repeat’  bulan Ogos.Harap-harap kali ini taiko-taiko terutama Pak Tam dapat serta.

P6210031

Akhir sekali terima kasih kepada Hud, Acu zahar dan Bang Ngah yang bersusah payah  mengatur program ini, kepada UDA yang mengetuainya dan ahli-yang menyertai.

LUAS  TERBENTANG  LAUT SEDILI

TEMPAT NELAYAN MENCARI KERISI

WAHAI SEDILI, KAMI DATANG LAGI

NAK BAWA BALIK TENGIRI PANJANG TUJUH KAKI.

GOMBAK

24 JUN 2009

PAK LONG MAIL

Posted July 4, 2009 by Keluarga82 in Memancing

3 responses to “Memancing : Boating Trip Memancing ke Sedili, Johor

Subscribe to comments with RSS.

  1. org yang mabok tk buat komen apa2 ko?

  2. ‘usaha tangga kejayaan’tahniah pada semua yang mengikuti trip ke Sedeli tempohari…

  3. Macam best je….. tapi tak larat la teman….😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: