Memancing di Kg Delek,Klang   3 comments

Assalamualaikumwarahmatullahuwabarakatuh….dah lama gak blog keluarga 82 nih senyap.bukan sebab takde aktiviti tapi takde yang buat catatan kot.untuk entry kali ni,masih lagi pada aktiviti yang seringkali mendapat perhatian..tak lain tak bukan aktiviti memancing.

Kali ni, aktiviti memancing beramai-ramai dikelolakan oleh Pak Uda dan Paklong Mail, bertempat di sebuah kolam ikan air masin di Klang iaitu Kampung Delek pada 3 Julai 2010.Sehari sebelum tu, saya belum pun pasti akan bersama dalam aktiviti ni dan terus “calling-calling” semua yang berkemungkinan pergi..Ramai yang memberikan respon positif dan ini mendorong saya untuk bersama-sama dalam aktiviti memancing yang saya sendiri dah kurang aktif.  Musim World Cup ni malam tu Uruguay lawan Ghana,tapi dek sebab belum buat apa2 persediaan memancing di Delek, kenalah buat apa yang patut..Tali joran pun pasang baru beb..alang-alang tukar tali sebab  “last time” pakai joran tu ikan dah ngap tapi tali lak putus angkara ikan kt Delek gak la ni.Lama dah ni…Start je game Uruguay tu, awak pon tido…tak larat plak sbb baru siap ready perambut and all kol 2 lebey tu..

Pagi kol 5:45 , Paklong Mail dgn Uda dah siap kt depan rumah.Kitorang bertolak dari Gombak satu kereta..naik kereta Paklong Mail sekali dgn ayah saya Cik Ali dgn Mak Uda.Kami berlima sampai Delek dalam jam 650 pg.Sampai je sana, kami melantak dulu nasi dagang kt gerai tepi kolam tu.Perut kena isi dulu sebelum bertarung..ahaha..

Sedang kami menikmati breakfast ..sampailah geng-geng lain..Ada geng dari Kajang,Puchong dan juga Labu.Tak ketinggalan Cik Din solo ranger dari Seri Kembangan..So semua ahli keluarga yang terlibat adalah :

1)      Pak Uda

2)      Paklong Mail

3)      Mak Uda

4)      Cik Ali

5)      Nasrul

6)      Paklang Atan

7)      Bob

8)      Bang Hud

9)      Zaini

10)   Muaz

11)   Paksu Azhar

12)   Am

13)   Dino

14)   Waina

15)   Cik Din

Semua dah selesai breakfast kemudian, semua berkumpul kat kawasan depan kolam..ada yang baru nk tanya camane perambut sebab belum pernah mancing kolam ikan air masin..kesian le kan,nak join tapi preparation tak lengkap.tapi salute la sebab bagi kerjasama memeriahkan lagi aktiviti memancing ni.biasalah tu.. yuran yang dikenakan adalah RM15/jam, minimum 3 jam .Untuk aktiviti kali ini, kami akan memancing selama 4 jam..Jadi, saya jadi ah long kutip duit pagi tu RM60 seorang.

Masuk je kolam, Pak Uda dan Bang Hud laju meluru “port-port” baek diorang.Bagi pengunjung2 tetap tu,memang dah tau dah hala tuju masing2..yang lain ada yang join area tu , sebahagian lagi ke port Cik Ali dgn Paklong Mail.Hujan rintik2 dah mula turun, tu yang duduk dgn kat area ayah (Cik Ali) sbb ade atap.Takde bawak baju ujan bagai.Mane la nak cekau tetibe malam tadi,tak ingat pon.Jadi, nampak macam bahagi 2 kumpulan.Tapi ujan tu tak lama dan tak lebat pon.sekejap je rupenye.tapi dah letak joran,malas nak pindah2 lagi.

Tak sampai 5 minit, belum sempat pon saya dengan Muaz nak pasang perambut kat joran, bang Hud dah berjaya naikkan ikan bawal.ahaha…cepat betul…

“seekor je tu……..”…uda dah mulakan sesi memanaskan telinga..

Selang beberapa minit lepas tu, giliran Uda plak naikkan bawal..ini tak boleh jadi, memang btol port ikan kt tempat Uda dgn Bang Hud.Uda dah boleh senyum…lesen dah ada…

Acu dengan baju merahnya datang sebelah bagitau, “takyah tukar port,kat sini port jenahak, jangan lari”.kitorang gelak je..

Seterusnya, giliran orang yang memang selalunya sangat beruntung dalam aktiviti memancing nih.ade je ikan yang melekat.Orangnya tak lain tak bukan Paklong Mail.Kali ni, Paklong naikkan ikan kaci.

Nampaknya, pengunjung biasa  kolam Delek ni semuanya dah dapat lesen.

Dari jauh kelihatan ade sorang brader berjaya naikkan jenahak.brader nih main casting.Dah berjaya naikkan ikan kat situ, die tukar port terus.dah berapa kali tukar port ,sampailah ke sebelah saya.yang tak tahannya, dengan selamba die naikkan jenahak gak.memang betul kata acu tadi…tapi acu plak dah pindah kt port hujung sebelum brader tu datang.

Biasanya nasib saya nih memang kurang dalam arena memancing nih..boleh kira berapa ekor je ikan saya dapat selama memancing nih…ahaha…jadi, memang saya tak harap pon dapat ikan.bangau memang dah sebati…brader sebelah tadi bagi tip suruh panjangkan lagi perambut.follow je lah tip die, walaupun saya tau ikut camane pun memang susah ikan nk lekat kt joran saya..ahahaha

Cam biasa, brader tu bila dah naikkan jenahak tu ,die try lagi sekali dua pastu tukar port.Lepas tu, jenahak lagi dinaikkan kat port saya tu.kali ni giliran Cik Ali yang naikkan..ayah dapat, anak tak dapat..takpelah..(alas an…ahaha)..Lesen besar dapat..hehe..katanya lesen 1 jenahak sama dengan 6 bawal..

Am kali ni memang menjadi sungguh..kat mana port die singgah, ade habuan datang..Jealous je tengok..eheh…partner bowlingnye, Bob panas je…tukar-tukar port dekat dengan partner tapi tetap belum ade hasil.kitorang pakat gelak je…Am bertukar-tukar port tapi setiap port ade hasil..huhu

Cik Din yang kali pertama join aktiviti memancing di kolam, bawak sekali resipi internetnye..umpan sotong dengan resipi rahsianya..hehe..kite tengok nasib cik din camne nanti.

Zaini plak berkongsi joran dengan Din..Din dengan kolam ni memang geng.Bab pancing ikan serah kat Din.Dapat je ikan cangkuk kat mata kail, masa tulah die pas joran kat orang lain.Tolong naikkan…sempat lah 2 jenahak singgah kt joran zaini..haha…

Saya plak main float…ikan tak suka gamaknya joran saya ni..ahaha..masa saya tinggalkan joran, nak beli umpan udang hidup, masa tu lah joran tu sangkut dek ikan tapi macam biasalah…tak lekat..(kan dah cakap…dah la susah nk lekat, masa saya hilang, masa tu la die nak makan…adeh..)

Cik Ako ada gak datang..tapi tak bawak pancing.datang melawat je..okey la tu,saje je memeriahkan aktiviti sebab esoknya tu die nak ke laut plak .

Akhirnya, Bob yang dah dalam list bangau berjaya gak naikkan kaci….karachi oh  Karachi..ko dah kurangkan sorang dalam list bangau..hehe..jadi, di akhir  sesi, yang membangau cuma saya,acu,muaz,paklang atan dan cik din …(dah agak dah, saya konfem dalam list..macam dah jadi ahli tetap je..ahahaha..)

Ni yang berjaya naikkan ikan ..

1)      Uda – 3 bawal

2)      Paklong Mail – 2 kaci 1 bawal

3)      Am – 2 bawal 1 jenahak

4)      Din – 2 jenahak 1 kaci

5)      Cik Ali – 1 jenahak

6)      Bang hud – 1 bawal

7)      Bob – 1 kaci

Jadi, memang betul uda cakap seekor je kat bang hud…sampai sudah tu la die..haha…tapi adat la memancing ni..kne banyak bersabar..saya ni macam tak cukup sabar je..huhu..kesimpulannya,bes gak mancing ramai-ramai ni,leh gelak2 ramai..saya enjoy  dengan outing kali ni walaupun tak dapat ikan..lagi bes la kalo dapat bawak balik…tapi sume wakil2 yang bangau  diagih2-agihkan gak ikan..kongsi lah sama2 kan?

overall memang puas hati dapat bersama-sama menjayakan aktiviti ni..okey.gamba nih je yg dapat diselamatkan.yang lain kat handphone dino, dengarnya tak dapat nak retrieve.takdela gamba ramai2 depan kolam tu..huh…

So,sekian entry kali ni..jumpa lagi..adios..assalamualaikum…

-angah@nasrul-

Posted July 14, 2010 by Keluarga82 in Memancing

3 responses to “Memancing di Kg Delek,Klang

Subscribe to comments with RSS.

  1. salam…saya nizam dari andalas klang…saya ada trip ke pelantar minyak trengganu pd 07/04/2012 – 11/04/2012 bersama pemancing “kelab Pemancing Tegar”. berminat tak untuk join geng kami…. kalau nak join kami ada mesyuarat pd 25/12/2011 hari krimas ni di rumah saya di andalas…candat sotong bulan 5…tel la saya 016-2385333 nizam…

    mohd nizam bin yassin
  2. alamak hud dapek sekor je ke hehehheh..
    kepada newcommer kena blaja ilmu mancing
    kepada Nasrul tu.. lengkapkan syarat turun….. turun mancing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: