Resepi : Daging Lembu Berlada

Bahan-bahanya

300 g daging lembu

300 g bawang besar merah

20 g bawang putih

6 g lada besar merah

30 g lada banggla besar

Minyak masak

 

Bahan-bahan perap

1 sudu kecil kicap soya

Secubit garam

Secubit serbuk perasa

Secubit gula

Secubit baking soda

1 sudu besar air

1 sudu besar telur

 

Bahan-bahan kuah

1 sudu kicap soya

1 sudu besar soso tiram

1 sudu soso tomato

¼ sudu kecil serbuk perasa

½ sudu kecil gula

3 susu besar air

1 sudu kecil minyak bijan.

 

Bahan pemekat kuah

1 sudu besar campuran tepung jagung dan air

 

Cara mudah memasaknya

1.      Potong daging kepada kepingan-kepingan nipis

2.      Kupas bawang putih dan hiris halus

3.      Hiris lada besar merah kepada hirisan kasar bentuk serong

4.      Potong lada bangla hijau bentuk dadu

5.      Hiris bawang besar merah kepada hirisan senipis 0.1cm

6.      Masukakan bahan-bahan perap kedalam mangkuk dan kacau

7.      Tambahkan daging kedalam campuran bahan-bahan perap tadi dan gaul. Perap selama 20 minit

8.      Tuangkan 3 cawan minyak kedalam kuali. Panaskan sehingga suhu minyak mencapai 100˚  Celsius.

9.      Celur seketika daging yang telah di perap tadi. Toskan dan ketepikan.

10.  Tuang satu sudu minyak ke dalam kuali lain dan panaskan Masukan bawang putih dan lada besar dan kacau.

11.  Tambahkan bahan-bahan kuah

12.  Tambahkan daging yang di celur tadi

13.  Tambahkan bawang besar merah tadi dan lada bangla dan kacau

14.  Tambhakan bahan pemekat kuah dan kacau. Pindahkan kedalam pinggan dan hidangkan.

Posted March 1, 2011 by Keluarga82 in Resepi

%d bloggers like this: