Resepi : Keladi Masam Pedas

Bahan-bahan:

6 batang keladi – disiat kulit dan kerat 5 cm
2 sudu besar beras – disangai dan tumbuk halus
6 tangkai cili merah – ditumbuk halus
2 cm belacan bakar – ditumbuk halus
6 ulas bawang merah – ditumbuk halus
2 sudu besar udang kering – ditumbuk kasar
1 batang serai -dititik
4 keping asam gelugur
1 sudu kecil gula
Sedikit daun kesum
6 cawan air
Sedikit garam

Cara Menyediakan:

1. Keladi direbus hingga layu dan dituskan airnya. Ketepikan.

2. Masukkan 6 cawan air ke dalam periuk, kemudian masukkan kesemua bahan kecuali keladi.

3. Rebus bahan-bahan tadi hingga mendidih, kemudian masukkan keladi. Rasa asam dan garamnya. Hidang ketika panas.

Posted March 2, 2011 by Keluarga82 in Resepi

%d bloggers like this: