Rezeki Pintu Gedung

Oleh Tamizam Abdul Karim
IKAN merah dan tebal pipi yang berjaya dipancing selepas kejadian tsunami melanda Jepun.
IKAN merah dan tebal pipi yang berjaya dipancing selepas kejadian tsunami melanda Jepun.

SEHARI selepas kejadian tsunami terbaru melanda Jepun, penulis bersama dua sampan masing-masing berkuasa kuda 90 mengharungi perjalanan dari jeti Persatuan Pengail menuju ke lubuk kapal berlabuh di Pintu Gedung, Pelabuhan Kelang untuk menduga sama ada kejadian itu memberi kesan di perairan sebelah sini.

Memandangkan perancangan dibuat pada sebelum kejadian gempa bumi,

maka kami tetap teruskan perjalanan selepas tiada kedengaran amaran tsunami melepasi Selat Melaka. Namun jauh di sudut sanubari, penulis merasa kurang yakin dengan potensi tangkapan kerana pengalaman pada kejadian tsunami melanda Banda Aceh dahulu kelibat ikan menyepi.
Ketika kejadian 2004 itu, penulis berada di tengah laut Pulau Batu Putih apabila arus tsunami merentasi laut menuju ke pantai Selat Melaka selepas meranapkan beberapa perkampungan nelayan di utara Semenanjung.

Ketika kejadian itu berlaku, kami tertanya-tanya ke mana perginya ikan kerana Pulau Batu Putih terkenal dengan ikan gerepoh yang gadang-gadang saiznya.

Namun trip hari itu membuatkan kami bingung sejenak kerana khazanah menyepi akibat kuasa arus tsunami yang lalu di kawasan tersebut.
Kali ini, 24 jam selepas kejadian melanda Jepun, kami sudah berada lubuk kapal labuh seawal pagi. Tidak banyak kelibat sampan pemancing lain di kawasan tersebut pada hari itu ia amat berbeza berbanding hari biasa yang menyaksikan ramai pemancing bertandang.

Tanpa membuang masa, kami masing-masing memilih lokasi dan mula
melabuhkan umpan kurita hidup.

Kedalaman air di kawasan kapal berlabuh ini diantara 30 meter hingga 49 meter dan kami memilih kawasan bertubir dengan tompokan batu karang kecil.

Saiz batu karang di sini kecil kerana tidak sempat membesar akibat digesel sauh kapal serta masalah pukat harimau.

Hanya tompok-tokpok karang kecil ini menjadi pilihan yang ada untuk kaki pancing seperti kami mencuba nasib. Dua jam pertama memancing, nyata tiada getuan ke atas umpan sama sekali. Sotong kurita tidak terusik. Kami berpindah berulang kali namun getuan sang ikan tetap sunyi.

Menjelang tengahari bahang semakin terasa, adakah ini ada kaitan dengan tsunami?. Takkan enam batang joran dihulur ke dasar tiada sambutan dari penghuni.

“Mana perginya ikan’’ katanya seorang rakan sambil mengarau pancing untuk
berpindah ke lokasi lain tanpa disangka seekor anak gegerut 500 gram tersangkut kat mata pancing.

Degan hasil itu, kami yakin dan membuat kesimpulan sendiri bahawa Selat Melaka tiada kesan tsunami.

Sekali lagi kami berpindah dan kali ini jauh menuju ke arah tengah selat kira-kira 20 minit perjalanan.

Tiba di lubuk, sekali lagi sotong kurita hidup dipertaruhkan. Kurang dari 15 minit memancing, joran milik penulis dan Kamal melentur serentak. Umpama orang mengantuk disorong bantal, selepas lima jam sejak dari pagi memancing barulah ada perlawanan disajikan. Kamal terlebih dulu berjaya menewaskan jenahak skala 4.1kg diikuti penulis dengan tangkapan ikan kerapu 3.2kg.

Hingga lewat petang kami berjaya menjinakkan lima ekor lagi ikan merah, seekor jenahak dan seekor ikan tebal pipi sebelum pulang ke jeti pada lewat petang.

Setidak-tidaknya hasil ini menunjukkan rezeki 24 jam selepas tsunami dan kami percaya arus tsunami tidak menimpa Selat Melaka.

Posted March 21, 2011 by Keluarga82 in Berita

%d bloggers like this: