Udang Galah Pengkalan Kempas.   1 comment

Sejak kebelakangan ini pengkalan kempas sudah mulai di kenali ramai kerana “Jenggo”nya. Jeti Pengkalan Kempas menjadi lokasi untuk turun memancing. Seawal pagi gerai berhampiran jeti telah dibuka yang menyediakan sarapan dan bekalan untuk pemancing.

Hujung minggu atau cuti umum jeti Pengkalan Kempas dipenuhi oleh pemancing tegar untuk ke lubuk-lubuk jenggo. Tekong-tekong bersedia untuk menghantar pemancing ke lubuk-lubuk yang di percayai tedapat jenggo yang bersaiz mega. Kalau pemancing yang kurang biasa dgn lokasi dinasihatkan untuk kesana bersama tekong yang biasa dengan lokasi.

Penulis bersama group Keluarga 82 Anglers telah berkesempatan untuk join sama dalam XPDC kali ini. Khidmat tekong En Zul dan En Ijan  yang pakar lokasi  lubuk jenggo digunakan sepenuhnya oleh Anglers. “Hanya tekong-tekong yang mahir sahaja yang tahu kedudukan jenggo” kata Ijan.

Cara memancing udang ada sedikit berbeza dgm memancing ikan. Raden Roshidi dari Puhong Selangor, yang selalu ke Pulau ketam kali ini dapat bersama penulis. Raden Roshidi tiada pengalaman memancing udang galah beliau  pakar dalam memancing Ikan laut dalam dan pesisir pantai. “Kekadang adakalanya kumpau juga “ katanya lagi sambil senyum “ paling senang beli aje ikan, merah, kerapu dll dari sangkar2 ikan di pulau ketam”. Ngelat juga Raden ni. Patutlah selalu banyak jer ikan yang di bawa balik kalau ke peraiaran Pulau Ketam. Nampaknya Raden Roshidi akan kembali semula ke Pengkalan Kempas beliau dah kena KAREN Jenggo. Ada bisik-bisik kedengaran beliau telah ambil no hp Tekong Zul untuk berurusan dimasa hadapan.

Berbalik kepada cerita Udang Galah pengkalan Kempas ini, Udang2 disini tiada bermusim sentaiasa ada sepanjang tahun dengan banyak tetapi yang menentukannya adalah keadaan air. Sekiranya air keruh disebabkan hujan lebat, memang sukar sekali untuk mendapatkan walau seekor. Waktu yang paling baik adalah  musim tiada hujan dan air “kecil”. Menurut kata Tekong Zul dan Ijan,  Seolah2 begitu mudah untuk mendapatkan 2-3 kilo jenggo. “saya kalau nk udang galah ni poi ambik yo, 2-3 jam dah ada 3 kilo” kata Ijan dgn konfiden.  Harga Udang galah Pengkalan kempas kini mencecah dalam RM45-50 per/kilo. Ada juga pemancing oder jenggo dgn tekong supaya balik nanti ada buah tangan yang di bawa balik. Dengan kata lain“Sonang nk jawab dgn org rumah nnt lain kali tak byk soal bila nk memancing”.

Rata-rata saiz udang yang kami dapat agak besar lihat sahaja gambar dibawah perbandingan dgn pembaris ½ kaki. Penulis rasa puas hati memancing jenggo di sini. Ada cadangan dari 82 Anglers untuk jadikan aktiviti bulanan memancing jenggo Pengkalan Kempas.

Posted February 13, 2012 by marlmansoor in Memancing

Tagged with , ,

One response to “Udang Galah Pengkalan Kempas.

Subscribe to comments with RSS.

  1. “Sonang nk jawab dgn org rumah nnt lain kali tak byk soal bila nk memancing”

    Muahahahaha…
    urghhh.. tosodakk den…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: